Blåbärsbullar

Vetedeg
25 g jäst
50 g smör
1/2 dl socker
1 msk malen kardemumma
2 1/2 dl mjölk
1 nypa salt
ca 8 dl vetemjöl
Fyllning
Blåbärssylt
Vaniljkräm
Tillvägasätt
Smula jästen i en bunke. Smält smör i en kastrull och tillsätt mjölken och låt det bli 37°c. Häll sedan vätskan över jästen och låt den lösas upp. Tillsätt sedan socker, salt och malen kardemumma. Häll sedan i så mycket mjöl och arbeta degen tills den släpper från kanterna. Låt degen jäsa i 40 min.
Kavla ut degen i en stor rektangel och bred sedan ut ett tunt lager med sylt. Vik sedan över långsida mot långsida och skär remsor och snurra ihop bullar och lägg dem på en plåt. Låt jäsa i ytterligare 30 min. Blanda ihop vaniljkräm och lägg i mitten av bullen. Pensla sedan bullen och grädda dem i ca 10 min i 200°c. När bullarna är klara så pensla dem med smält smör och doppa sedan i strösocker.










