Chokladkaka med kolaglasyr

En väldigt enkel, men ändå lyxig kaka som innehåller väldigt basic ingredienser. Eftersom det är påsk om en vecka så gjorde jag en påsk inspirerad kaka. Glasyren är supergod och påminner mycket om knäck!
 
 
Kaksmet:
200 g smör
2½ dl socker
2½ dl mjöl
3/4 dl kakao
2 ägg
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
 
Kolaglasyr:
1½ dl grädde
1½ dl socker
½ dl ljus sirap
100 g mörk choklad
30 g smör
 
Smält smöret i kastrull och ta bort från plattan. Tillsätt sedan sockret och lätt vispade ägg. Blanda de andra torra ingredienserna i en annan bunke och sikta sedan ner dem i kastrullen och rör om. Häll i smeten i en form och grädda i ugnen 15-20 min i 200 *c.
 
Koka sedan upp socker, grädde och sirap i en kastrull och koka sedan 25-30 min tills det blir en tjock smet. Lägg sedan i hackad choklad och smör och låt glasyren svalna något. Glasera sedan kakan och dekorera valfritt, tex med kokosflingor, riven choklad eller strössel.
Jag valde att dekorera med ett litet fågelbo så jag använde 100 g mandelmassa och färgade det med kakao som jag sedan tryckte ur en vitlökspress och formade runt som ett litet bo.
 
 

 



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kardegumman

Bullar, kakor, cupcakes, muffins & mycket mer!

RSS 2.0